dobra kuchnia polska w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jednakowoż też wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy chodzi o dania oraz regionalne produkty.

prawdziwa polska pizza w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających produktów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary w szeregu przypadków tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wspaniałych regionalnych produktów – turyści z reguły wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup powinni skosztować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, jaki wolno traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, choć również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-campana/   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy wypatrują nowych, krajowych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą jakich są w stanie o wiele przyzwoiciej zapoznać Kraków i jego okolice.