Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w kraju najbardziej popularny rodzaj restauracji. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, sycące oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci degustują mniej znane dania obiadowe takie jak tortellini, lasagne i desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską należy przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy restauracja stosuje włoskie produkty, czy w menu znajdują się też nie tak znane włoskie potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność i potrawy z wielu zakątków kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.
Kuchnia włoska jest prosta, ale to nie znaczy, że że nie jest dobra Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Wykwintne wina włoskie
Żadna szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może zapominać trunków. Kolacja we włoskim klimacie bez wyjątku musi obejmować też aperitiff. Kieliszek białego wina to dla Włocha reguła. Krakow Restaurant Najbardziej typowe wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia a także pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć nie mały wachlarz win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać wyjątkowość kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która jest w stanie przyrządzić nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film