Świetna kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych wariantów, które daje kuchnia europejska na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i duża porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe jedzenie włoskie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. bianca Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, gnocchi, minestrone i liczne desery – takich jak granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film