Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (które są wybitnie cenione na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone na ogół z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w istocie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film